Nopti Galileene - 22-24 octombrie 2009 - Piata "Mihai Viteazul" si Observatorul astronomic al UBB, Cluj-Napoca

 

In perioada 22-24 octombrie Unesco si Uniunea Astronomica Internationala serbeaza 400 de ani de la primele observatii astronomice efectuate de Galileo Galilei cu o luneta ce au revolutionat perspectiva omenirii asupra universului. Oameni din toata lumea sunt invitati sa participe la manifestarile organizate cu aceasta ocazie de catre diferite institutii si astronomi amatori pentru a ridica inca o data ochii spre cerul noptii.

Membrii astroclubului Borealis din Cluj-Napoca si ai astroclubului Eta-Andromedae din Turda  impreuna cu cea mai mare firma de astronomie din Romania - STARMAX Astronomie si observatorul astronomic al Universitatii "Babes-Bolyai" vor organiza in Piata "Mihai Viteazul" din Cluj-Napoca  si la observatorul astronomic observatii astronomice pentru public si prezentari multimedia pe teme astronomice. Intrarea si participarea la observatii este gratuita.

Programul manifestarilor:

Observatii astronomice pentru public:

- Joi 22 octombrie - Sambata 24 octombrie, orele 19-22, "Piata Mihai Viteazul"

- Vineri 23 octombrie - Sambata 24 octombrie, orele 19-22, Observatorul astronomic al UBB

Conferinte:

- Joi 22 octombrie - Sambata 24 octombrie, orele 17-19, Scoala "Constantin Brancusi" - sala festiva, Str. Horticultorilor, Nr. 1

Joi, 22 octombrie: "Cosmologie si destinul universului"

Vineri, 23 octombrie: "Telescoapele astronomice pentru amatori"

Sambata, 24 octombrie: "De la Galilei la Hubble"

 

Post factum

Noptile galileene au trecut cu bine, iar cerul a fost cooperant in majoritatea timpului, desi prognoza meteo de pe diferite situri prezenta nori amenintatori si sanse de ploaie in fiecarea seara.

Joi cerul a tinut cu noi pana la final, cu mici pauze de nori. Astfel prin fata celor 4 telescoape si 1 binoclu au trecut aproximativ 300 de persoane in 3 ore.

Vineri cerul ne-a jucat feste, pe la ora 20 innorandu-se. Insa intre 18 si 20 am reusit sa strangem 150-200 de persoane in fata celor 5 telescoape si 1 binoclu din Piata Mihai Viteazul. Observatorul astronomic a reusit si el sa adune aprox. 100 de persoane pana la ora 20. Poluarea luminoasa a orasului a restrans numarul obiectelor observate la Jupiter, Luna, M31 si M27.

Sambata, complet senin, ne-am mutat tabara principala la observatorul astronomic si in 3 ore am reusit sa avem peste 300 de observatori care au observat Luna, Jupiter, M57, M27, M13, M2, M15, M31, M45 prin cele 3 telescoape avute la dispozitie: un Mak 127 Eq3-2 motorizat, un Dobson 203mm Pyrex si luneta Zeiss coude de 150mm din cupola. In piata, Oana, Catalin si Istvan au reusit sa atraga si ei un numar considerabil de curiosi la telescopul Dobson 203mm si binoclul SkyMaster 15X70.

Cateva poze la adresa http://picasaweb.google.com/viorel.bidirel/NoptiGalileene

Horatius

 

 

 PARTENERI STARMAX Astronomie - Magazin de telescoape si lunete astronomice, binocluri si microscoape