Tabara de astronomie "Transilvania", editia a II-a, 6-9 august 2010,

Marisel, Judetul Cluj

 

In perioada 6-9 august organizam o tabara de astronomie (starparty prelungit) la Marisel, in Judetul Cluj. Este o tabara de deepsky destinata astronomilor amatori care doresc sa profite de cerul negru, lipsit de poluarea luminoasa si aerul curat al muntelui (1250m altitudine). Zona este superba, pe un platou cu orizont complet 360 grade neblocat, departe de case si izolata de sat : http://www.cabanamotilor.ro/

Cazare: Cabana Motilor
Locuri disponibile: 12 locuri, in 6 camere cu 2 paturi. Daca sunt mai multi doritori se mai poate suplimenta in unele camere cu inca 1 pat, astfel ca se poate ajunge la 18 paturi maxim.
Cazare la cort: de asemenea este disponibila cazare la cort, cu acces la baie/dusuri

Facilitati oferite: confort 3 stele (margarete), apa curenta, apa calda, baie in fiecare camera, curent electric, masa la restaurantul cabanei, parcare, internet wireless (contra cost).

Tarife:
- cazare, 3 nopti - 180 RON/persoana, in camere cu 2 paturi
- loc de campare a cortului, cu acces la baie/dusuri - 5 RON/zi
- masa: vineri - cina, sambata-duminica - 3 mese, luni - mic dejun : 135 RON/persoana.
TOTAL: 315 RON/persoana, cazare si masa la cabana

In cazul in care unii prefera cortul, tariful este de 150 RON, inclusiv masa. Desi e august, la 1250m altitudine e destul de frig noaptea.

Transportul pana la cabana se face pe sosea asfaltata, 50 km din Cluj, si si-l asigura fiecare participant. Daca vreunul din participanti nu are masina personala, putem rezolva sa veniti impreuna cu cei care au masina.

Post Factum
Tabara de astronomie a luat sfarsit. Au participat 12 persoane, iar inca 6 amatori ni s-au alaturat in ziua si noaptea de sambata pentru a observa impreuna. Din cele 3 nopti avute la dispozitie, doar primele doua au avut si momente de timp senin, in ultima noapte cerul fiind complet acoperit cu un plafon de nori josi care trecea la nivelul solului (firicele si norisori mici de vapori de apa treceau pe langa noi constant, iar vizibilitatea varia de la cativa metri la cativa kilometri in functie de trecerea formatiunilor noroase). Am avut la dispozitie urmatoarele telescoape: un telescop Celestron CGE1100 (280mm diametrul), un telescop Celestron Omni 150 (150mm diametrul), un telescop Sky-Watcher Mak90EQ1, un telescop Sky-Watcher Mak127AZ3, un telescop Bresser 114mm, un telescop Sky-Watcher ED80 (folosit pentru observatii solare), doua telescoape Sky-Watcher Dobson de 203mm si 150mm, o luneta Baader-Zeiss de 61mm diametrul, un binoclu Celestron SkyMaster 15X70 si o multime de oculare, adaptoare, filtre.

Vineri si sambata noaptea cerul s-a inseninat incepand cu ora 2, astfel ca am putut vedea un cer negru dominat de la un orizont la altul de Calea Lactee ce prezenta 2 brate si o structura laptoasa plina de stele. Jupiter a dat un spectacol in fiecare seara, fiind tinta predilecta pentru toti. Marea Pata Rosie a putut fi vazuta distinct in toate telescoapele, dar in C11 prezenta urme de detalii interne, iar discului planetei prezenta multe detalii amosferice. Trecerea temporara a unor nori prin dreptul planetei nu au afectat semnificativ cantitatea detaliilor vizibile prin telescopul mare C11. Galaxia Andromeda si Roiul Dublu s-au vazut clar cu ochiul liber (insa nu atat de bine pe cat s-au vazut in 2009 la Vladeasa, ci aproximativ cum se vede in zilele bune din Feleac). Prin telescop, in putinele ore senine am putut observa multe obiecte din cataloagele Messier, NGC si Caldwell, la un nivel de vizibilitate si detalii mult mai bun decat pe cerul Feleacului. Intrucat momentele de cer senin au fost scurte, am cam renuntat la a face astrofotografie in favoarea observatiilor vizuale, astfel ca instrumentatia adusa special pentru fotografie ghidata de lunga durata nu a iesit din geanta. Tarfin a avut cateva tentative de fotografie deepsky piggyback si prin telescopul de 150mm Omni. Fotografic cerul s-a dovedit a fi destul de bun, expunerile de 2 minute prin obiective foto prezentand inca un fundal al cerului negru, insa la 3 minute fundalul cerului era deja rosiatic.

Conditiile de desfasurare a taberei au fost excelente, conform asteptarilor, gazdele noastre fiind deosebite, iar locatia excelenta pentru un weekend de relaxare departe de stres, aglomeratie, zgomot si mizerie. Cabana este primitoare dotata cu tot ce este necesar pentru o gazduire confortabila si lipsita de griji, cu o bucatarie traditionala gustoasa cu multe preparate de casa naturale si multe fructe de padure (aproape la fiecare masa). Cu o bucatarie atat de buna si un cer in mare parte noros in timpul zilei principala preocupare a participantilor au devenit cele 3 mese, care erau asteptate cu nerabdare.

Imagini din tabara pot fi vazute in galeria Marisel.

 PARTENERI STARMAX Astronomie - Magazin de telescoape si lunete astronomice, binocluri si microscoape