Eclipsa totala de Luna din 15 iunie 2011 - Starparty si transmisie in direct pe internet la observatorul din Feleac

 

Societatea Astronomica Andromeda a organizat cu ocazia eclipsei totale de Luna un spartarpy de succes si am transmis in direct eclipsa pe internet pentru peste 15000 de spectatori. Eclipsa a adunat peste 50 de amatori la observatorul din Feleac care au venit sa ia parte la starparty-ul organizat de noi, sa observe prin telescoapele noastre si sa discute cu noi despre astronomia ca hobby.

Curtea a fost amenajata din timp prin taierea ierbii s-a umplut. "parkingul" s-a umplut inauntru si in jurul curtii. Se pare ca alte cateva sute de curiosi erau pe un platou la iesirea din sat, la vreo 2 km de noi.

Am transmis in direct eclipsa pe pagina canalul video al astroclubului nostru Andromeda Live. Am avut la un moment dat peste 3000 de spectatori concurenti. Streamul video se pare ca a fost retransmis si pe youtube, pe cele mai importante situri de videoastronomie si ceva situri de stiri/generaliste descoperite azi. Am avut peste 12000 de vizitatori pe pagina cu canalul video. Astfel numarul spectatorilor a devenit necunoscut, oricum mai mult de 15000, din toata lumea. Datorita problemelor cu softul, in partea de totalitate nu am reusit sa reglez expunerea, astfel ca timp de aproximativ o ora am transmis un ecran negru cu urme de desktop, offline si vreo 20 de minute de Saturn. Ideea metodei de rezolvare a lipsurilor mi-a venit spre finalul totalitatii, moment din care totul a decurs bine pana la final. Pentru o prima transmisie cu spectatori, eu zic ca a fost bine. Urmatoarele vor fi mai bine. Toata transmisia am realizat-o de pe o conexiune mobila la internet, alta sursa neexistand in mijlocul pasunii unde se afla observatorul.

Au fost 4 telescoape ale noastre, 2 ED80 pentru astrofoto si emisie live, un Mak 180 si un newton 150, 2 telescoape de la observator, un RCX 30cm si un acromat 80mm, plus telescopul de 40cm din cupola pentru curiosi. Saturn la aproape 300X marirea era prea luminos.

Eclipsa propriu-zisa a fost un spectacol inedit prin culorile pe care le-a luat Luna pe parcurs si prin lungimea ei, spectacol surprins de nenumaratele aparate foto prezente. Mai jos redam cateva dintre aceste imagini realizate de Catalin Timosca.

Click pe imagine pentru marire


Click pe imagine pentru marire

Click pe imagine pentru marire

Mai multe imagini de la eclipsa totala de Luna pot fi vazute in galeriile urmatoare:

- Galeria lui Lucian

- Galeria lui Ionut

- Galeria lui Catalin

 PARTENERI STARMAX Astronomie - Magazin de telescoape si lunete astronomice, binocluri si microscoape