Eclipsa partiala de Soare din 20 martie 2015, vineri - transmisiune in direct

 

Īn 20 martie 2015, va fi vizibilă din Europa ultima eclipsă totală de Soare din acest deceniu. Eclipsa va apărea totală īn zone din Nordul Atlanticului, Insulele Feroe și Svalbard, iar īn restul Europei, Islanda, Nordul Africii și Nordul Asiei va apărea ca fiind parțială. Faza de totalitate va dura 2 minute și 47 de secunde și va avea loc īn jurul orei 9:47 T.U. (11:47 ora Romāniei). Din Romānia eclipsa de Soare din 20 martie se va vedea drept parțială, cu un grad maxim de acoperire a discului Soarelui situat īntre 50% īn zona Sud-Estică și 63% īn Nord-Vest-ul tării. Ora de start a eclipsei de Soare prin umbră este 09:09:32 T.U. (11:09.32 T.L.R.) pentru primul contact și 10:21:22 T.U. (12:21:22 T.L.R.) pentru al patrulea și ultimul contact.

Următoarea eclipsă de Soare vizibilă din Romānia va fi īn 21 iunie 2020 și va avea un grad de acoperire foarte redus (īn jur de 10%), īnsă eclipsa din 25 octombrie 2022 un grad de acoperire īn jurul a 50%, deci vizibilă și atunci tot sub formă de eclipsă parțială.

Deși īn fiecare an există cel puțin două eclipse de Soare vizibile de pe Pămānt, eclipsa din 20 martie 2015 este ultima ocazie din acest deceniu și pentru următorii 7 ani de a observa din Romānia o eclipsă de Soare, chiar și parțială. De aceea pentru pasionații de astronomie și iubitorii cerului, observarea eclipsei din 20 martie, fie din zona de peunumbr㠖 eclipsa parțială, fie de pe banda de totalitate – eclipsa totală, este importantă și pasionantă atāt pentru spectacolul pe care īl va oferi alinierea Soarelui, Lunii și Pamāntului, cāt și pentru realizarea de observații cu caracter științific asupra Soarelui.

Societatea Astronomica Andromeda va transmite online eclipsa de Soare, daca va fi senin, pe canalul de streaming Andromeda live. 

Observarea unei eclipse de Soare poate fi realizată foarte ușor, chiar și fără nici un instrument optic, īnsă protejarea ochilor īn timpul observării Soarelui este obligatorie! Soarele este un obiect periculos de observat datorită energiei imense emise ce este amplificată de către telescoapele optice. Pentru a face observarea Soarelui sigură pentru ochiul uman și aparatele foto este obligatorie folosirea unor filtre solare special proiectate ce atenuează intensitatea luminoasă și blochează lungimile de undă ultraviolete și infraroșii periculoase pentru om.

Un articol complet despre metodele de observare in siguranta a Soarelui poate fi consultat la adresa http://www.skywatcher.ro/Educatie/observarea-fotografierea-soarelui.htm

De asemenea puteti achizitiona filtre solare, ochelari de eclipsa si telescoape solare de la STARMAX

http://www.skywatcher.ro/filtre_baa.htm#Filtre pentru observatii solare

Imagini de la eclipsa partiala de Soare vor fi adaugate dupa 20 martie.

 PARTENERI STARMAX Astronomie - Magazin de telescoape si lunete astronomice, binocluri si microscoape