100 de ore de astronomie in perioada 2-5 aprilie 2009 in piata Mihai Viteazul din Cluj-Napoca

 

In perioada 2 - 5 aprilie 2009 Astroclubul "Borealis" din Cluj-Napoca in colaborare cu firma "STARMAX Astronomie" organizeaza in Piata "Mihai Viteazul" evenimentul 100 ore de astronomie in cadrul Anului Astronomiei 2009. Evenimentul consta in observatii cu public prin instrumente astronomice puse la dispozitia publicului de membrii astroclubului.

Programul evenimentelor:

- Joi si Vineri (2-3 aprilie): orele 16-22 - observatii la Luna, Saturn, nebuloasa din Orion si alte obiecte stralucitoare, proiectii live pe ecran mare a obiectelor observate, simulari educationale cu Stellarium

- Sambata si Duminica (4-5 aprilie): orele 14-22: observatii la Soare in timpul zilei, iar seara observatii la Luna, Saturn, nebuloasa din Orion si alte obiecte stralucitoare, proiectii live pe ecran mare a obiectelor observate, simulari educationale cu Stellarium.

Parteneri:

 

POST FACTUM

Relatari din presa asupra evenimentului:

- Hotnews.ro

- Agenda Clujeana

"100 de ore de astronomie" a trecut repede. In cele 4 zile de observatii cu public prin fata celor 8 telescoape si 2 binocluri instalate in Piata Mihai Viteazul din Cluj-Napoca au trecut peste 2000 de persoane. Daca in prima zi publicul a fost mai timid si mai putin numeros, iar organizarea tehnica a mai avut mici probleme, in zilele de vineri, sambata si duminica doritorii de observatii astronomice au venit in numar mare, in fata telescoapelor formandu-se in anumite momente cozi. Cilian, Horatius, Lucian, Istvan, Sanda, Cristina, Marian, Ovidiu, Emil si Gelu (membrii organizatori ai astroclubului Borealis) au prezentat publicului Soarele (in lumina alba si lumina verde prin filtru solar continuum), Luna, Saturn, M42 (nebuloasa din Orion) si cateva roiuri de stele (destul de putin vizibile din cauza poluarii luminoase extreme de care am avut parte). Proiectiile "live" pe ecran mare a Lunii si planetei Saturn au constituit o atractie inedita pentru clujeni, acestia putand observa si explora in detaliu suprafata lunara, asemanator unei nave spatiale aflate pe orbita lunara. Lectiile de introducere in astronomie realizate ad-hoc de catre Cilian prin simulari cu Stellarium pe ecran au atras uneori publicul mai mult decat imaginile ce se puteau observa prin multitudinea de telescoape puse la dispozitie, astfel ca organizatorii au reusit sa se mai relaxeze in acest timp si sa testeze telescoapele si ocularele existente (Saturn a oferit un spectacol superb prin reflectoarele newtoniene de 150mm si 200mm diametrul la mariri intre 150X si 310X din mijlocul unei poluarii luminoase puternice, restabilind inca o data daca mai era necesar suprematia aperturii telescopului; inelele lui Saturn erau conturate clar, cel putin 2 benzi colorate pe discul planetei, pe margini aproape ca puteai spune ca se observa diviziunea Cassini, iar satelitii Titan, Dione si Rhea erau clar vizibili).

Elevi de la Liceul "Avram Iancu" impreuna cu profesoara lor de fizica Dna. Alina Panzaru ni s-au alaturat impreuna cu 2 telescoape in zilele de vineri si sambata.

Ne-a onorat cu prezenta in fiecare zi Dl. Prof. Univ. Dr. Stratan, de la Facultatea de Fizica, specialist in istoria stiintelor si mai ales a astronomiei, cu care, printre priviri aruncate prin telescoape, am purtat discutii interesante despre istoria astronomiei, miscarea astronomica de amatori si profesionista din Romania si proiecte viitoare de colaborare. De asemenea, Dl. Boaca ne-a vizitat zilnic, si ne-a ajutat in activitatea de educare a participantilor prin explicatiile date celor interesati, iar duminica ni s-a alaturat cu instrumentul sau personal de 203mm diametrul.

Presa a fost prezenta in prima zi a evenimentului relatand si informand prompt cititorii clujeni despre "100 de ore de astronomie" si astroclubul Borealis. Reprezentanti ai primariei si politiei au fost impresionati si ei de evenimentul organizat de noi, oferindu-ne tot sprijinul pentru buna desfasurare, neezitand in acelasi timp sa observe Soarele, Luna si Saturn prin telescoapele noastre.

Activitatea intensa de promovare a astroclubului, astronomiei si instrumentelor astronomice din timpul celor 4 zile (au fost distribuiti peste 1000 de fluturasi de prezentare a astroclubului si a instrumentelor oficiale ale Anului International al Astronomiei, a fost prezentat posterul educational "Istoria telescopului" ce a fost lecturat cu interes si apreciat de public) a scos la iveala "microbul astronomiei" in multi participanti, acestia fiind impresionati atat de imaginile vazute, cat si de instrumentele prezente, manifestand dorinta de a participa pe viitor la alte sesiuni de observatii. Speram ca in curand numarul membrilor activi ai  astroclubului nostru sa creasca.

Per ansamblu, cele 4 zile de observatii astronomice pentru public au constituit o reusita deplina. Clujenii au putut (re)descoperi astronomia si s-au putut bucura de obiectele ceresti prezentate prin telescoapele membrilor astroclubului. Noi, organizatorii, am reusit sa ne cunoastem mai bine si sa ne confirmam ca putem fi un astroclub puternic in Cluj-Napoca, chiar daca suntem la inceput.

Imaginile din cele 4 zile de observatii cu public le gasiti pe galeria picasaweb urmatoare: Galerie de imagini de la 100 ore de astronomie

Organizatorii internationali ai evenimentului "100 ore de astronomiei" au recunoscut activitatea desfasurata de Astroclubul Borealis si ne-au trimis certificatul de participare.

 

 PARTENERI STARMAX Astronomie - Magazin de telescoape si lunete astronomice, binocluri si microscoape